Elokuvaelämää neonvalojen loisteessa

Finnkino Itiksen jättimäinen ulkoseinä sai loistavan, kansainvälistä tasoa olevan julkisivuvalaistuksen elokuvamaailman tapaan.

01.04.2019

Helsingissä sijaitseva Itäkeskuksen kauppakeskus sai talvella uuden vetonaulan. Finnkino Itis on Suomen ainoa huippumoderni IMAX-elokuvateatteri. IMAX on elokuvateknologian edelläkävijä, joka yhdistää tekniikan, arkkitehtuurin ja teatteriympäristön luoden kokonaan uusia elämyksiä.

IMAX-elokuvateatterin 4K-laserprojektoritekniikka tuottaa aikaisempaa paremman, terävämmän ja kirkkaamman kuvan sekä syvemmän kontrastin ja laajemman värimaailman. Elämystä vahvistaa IMAXin digitaalinen 12-kanavainen äänentoisto sekä kaareva jättikokoinen valkokangas.

Täydellinen elokuvateatteri tarvitsee täydellisen julkisivuvalaistuksen kutsumaan katsojat sisään sekä toimimaan tärkeänä imagon luojana.


Korkealla korkealaatuista valaistusta
Harvinaisen isoon alaan tehty ulkovalaistus oli urakkana mittava ja monellakin tavalla mielenkiintoinen ja haastava. Seinäpinta-ala valaistukselle on noin 5 000 neliömetriä (leveys noin 125 metriä ja korkeus 40 metriä). Julkisivuvalaistus näkyy Itäväylälle ja siellä ajaville tuhansille autoilijoille ja kävelijöille.

– Urakka tehtiin pääosin viime kesänä heinä-elokuussa. Haastavaa oli se, että samaan aikaan oli monta muuta urakoitsijaa uudistamassa ostoskeskuksen muita tiloja ja uutta elokuvateatteria, joka tehtiin Anttilan vanhoihin tiloihin. Logistisia ongelmia ei ollut, kun Rexel oli tuonut valaisimet väliaikaiseen kauppakeskuksen varastotilaan. Kaikesta selvittiin hienosti ja aikataulut pitivät, kertoo Amplitin sähköpuolen projektipäällikkö Toomas Villemson.

– Valaisimet asennettiin kymmenien metrien korkeuteen. Parhaimmillaan paikalla oli viisi asentajaa. He asensivat kaikki valaisimet nostimien ja kuukulkijoiden avulla. Oli paljon valaisimia ja monessa eri tasossa. 


Valoilla herkuttelua
Koko Itis Finnkinon pääsuunnittelijana toiminut arkkitehti Eero Mustonen Arkkitehdit Soini & Horto Oy:stä oli mukana suunnittelemassa myös julkisivuvalaistusta.

– Julkisivun valaistukseen haluttiin panostaa kaikkien hankkeen osapuolten taholta. Lasilankkuseinä taustavalaistiin rgb-valoilla ja muu julkisivu tuotiin esiin seinänpesijöillä. Lisäksi koko Itäväylän puoleinen julkisivu koottiin yhteen myös hämärällä havaittavaksi, valaisemalla uudet teräspalkit neonvalomaisella led-nauhalla. Käytännössä liityttiin vanhaan rakennettuun ympäristöön, mutta samalla haluttiin ilmentää julkisivun takana tapahtuvaa uutta toimintaa. Viereinen Itäväylä ja sen vilkas liikenne soljuu Itiksen ohi, ja ohikulkijoiden mielenkiinto tuli herättää sopivasti, kuitenkaan sortumatta valoilla huutamiseen.
Tavoitteeseen päästiin harkituilla isoilla horisontaaliaiheilla välttäen liian pientä piperrystä, Mustonen kertoo.

Rexel toimitti kaikki valaisimet julkisivuvalaistukseen. Yhteensä valaisimia oli noin 350. Muun muassa SloanLED ColorLINE neon led-profiilia tarvittiin lähes 250 metriä. Tätä valaisinta käytetään yleensä reunustamaan ja korostamaan brändejä mainosvalaistuksessa. Lisäksi Meyerin Lighting yhtiön Ecoline-seinänpesuvalaisimia asennettiin kymmeniä. Näin futuristista neonvaloa pehmennettiin lämminvaloisilla seinänpesijöillä. Rexel oli vuoden 2018 suurin asiakas Willy Meyerin erikoisvalaisimien projekteissa.

Suuri lasilankkuseinä valaistiin Philipsin Reglit-värivaloilla, jotka vaihtavat värejä kauppakeskuksen värimaailman mukaan. Valaistusta ohjataan astronomisen kellon avulla, joka noudattaa auringon vuorokausirytmiä. Suuren värialustan valot vaihtavat värejä pimeän tultua noin minuutin välein. Lisäksi värit voidaan valita kausiteeman mukaan, esimerkiksi jouluna punaista ja pääsiäisenä keltaista. Valoilla on oma rgb-ohjain. Näihin valaisimiin on haluttaessa mahdollisuus asentaa etäyhteys.


Aku Bragge (vas.), Petteri Laine, Toomas Villemson ja Christian Danielsson
päättivät yhteistuumin testata uutta elokuvateatteria.


Näyttävät valopylväät
Lisäksi valaisimia asennettiin näyttävien pyloneiden sisään.

– Valon anto on erittäin tärkeää silloin, kun valo on jonkun materiaalin takana tai sisällä. Se vaatii laadukkaat valaisimet, että saadaan tasainen valon pinta, kertoo Nylund-Groupin valaistuksen tuotepäällikkö Aku Bragge.

Kauppakeskuksen päämies tuli Hollannista asti katsomaan tätä onnistunutta julkisivuvalaistusta ja erityisesti valokatosten sisällä olevia Holecron Miline -valaisimia. Lisäksi rappuihin asennettiin led-valonauhaa, katoksen alle down light -valaisimia ja sisäänkäynteihin ylös ja alas valaisevia Bega 66519 -seinävaloja. Koko julkisivuvalaistus on Itäkeskuksen muun valaistuksen kanssa samassa automaatio-ohjauksessa.

– Nylundin toimittamat valaisimet oli helppo asentaa ja kaupan päälle ostoskeskus saa ledeistä energiaa säästävät valaisimet, Villemson toteaa.

– Varsinkin näin korkealle ja vaikeisiin paikkoihin asennetut led-valaisimet tuovat suurta etua huoltovapaudestaan. Ainoa mahdollinen huollettava on liitäntälaite, joka sekin asennettiin mahdollisemman helppoon paikkaan, kertoo Rexelin valaistuksen myyntipäällikkö Christian Danielsson.


Joka sään kestävä ulkovalaistus
Itäkeskuksen ostoskeskus ja sen uusi todella näyttävä julkisivuvalaistus on hyvä osoitus ja näyttö siitä, että se on mahdollista toteuttaa vain laadukkailla valaisimilla. Suomen ilmasto vaatii valaisimilta kovat tekniset laatuvaatimukset.

– Julkisivuvalaistuksen mallisto ja tuotteet ovat ajattomia ja pysyviä. Samaa valaisinta löytyy tarvittaessa tilalle ja lisätilauksena myös vuosienkin jälkeen. Niiden täytyy olla jämäkkiä ja kestää todellisia sään vaihteluita. Kesällä ostoskeskuksen jättimäinen seinä oli todella kuuma, kun aurinko porotti siihen koko päivän. Ja nyt tähän käy jäätävä viima ja silti rakenteet, metallikehikot ja valaisimet kestävät hyvin säiden vaihtelut, kertoo Nylundin Etelä-Suomen myynnistä vastaava Petteri Laine.

– Laadukas ja näyttävä julkisivuvalaistus asettaa korkeat vaatimukset valaisimen laadulle, sekä optiselle suorituskyvylle, erityisesti silloin, kun valaisimet asennetaan lähelle julkisivua, Bragge tähdentää.

– Lisäksi valaisimien vedenpitävyys ja tiiviys on tarkoin testattu, Danielsson lisää.

– Tämä oli monen toimijan mielenkiintoinen ja haastava projekti, josta selvittiin kunnialla. Nyt voimme ylpeänä tarjota tuhansille Itäväylän autoilijoille ja kävelijöille kansainvälisen ulkoseinän ihailtavaksi. Lisäksi tämä nostattaa hienosti ja harkitusti Finnkinon imagoa, Villemson toteaa.


Teksti Pauliina Lunna
Kuva Antti Verkasalo
Rexelin asiakaslehti InMotion 1/2019 
Lue koko InMotion 1/2019   

MUUT UUTISET ›