Urheilua ledien loisteessa

Kotkan Karhuvuoren urheilutalo on tunnettu koripallojoukkue KTP:n kotikenttänä. Tasaisen kuulaan kirkas uusi valaistus tekee urheilijat, katsojat ja etenkin tv- sekä lehtikuvaajat tyytyväisiksi.

29.11.2018

Kotkan Karhuvuoren urheilutalo on tunnettu koripallojoukkue KTP:n kotikenttänä. Tasaisen kuulaan kirkas uusi valaistus tekee urheilijat, katsojat ja etenkin tv- sekä lehtikuvaajat tyytyväisiksi.
 

Urheiluhallin vanhat valaisimet olivat monimetallivalaisimia ja ne oli asennettu vuonna 2003. Muutama valaisin oli jo viallinen, eikä valoja voinut esimerkiksi sammuttaa kesken harjoitusten tai pelin, koska niiden syttymisaika oli kymmenen minuuttia. Viime vuonna kävi vielä niin, että katosta alkoi tulla savua, koska liitäntälaite oli syttynyt palamaan. Vanhat valaisimet olivat lopullisesti tulleet elinkaarensa päähän, kertoo Kotkan kaupungin sähkövalvoja Kari-Matti Järvinen.


Noin vuosi sitten Kotkan kaupunki kilpailutti uuden valaistuksen kolmella eri yrityksellä ja päätyi Rexeliin. Tarjouspyynnössä pyydettiin energialaskelmaa, kerrottiin valotekniset minimi raja-arvot sekä tiedusteltiin takaisinmaksuaikoja. Rexelillä oli tarjota kaikkein monipuolisin ja laadukkain kokonaispaketti. – Haemme tarjouspyynnön kriteerien lisäksi huoltovapautta, parempaa valaisua ja tietysti energiansäästöä, Järvinen lisää.

Lisää valoa ja energiatehokkuutta
Suunnittelun lähtökohtana oli nostaa valaistustaso nykyisestä noin tuhannen luksin tasosta vähintään 1 200 luksiin ja samalla saavuttaa merkittävä energiansäästö. – Suunnittelin hallivalaistuksen usealla eri valaisintyypillä. Suunnittelun loppuvaiheessa mukaan tullut Ledisolin 2,5 metrin pituinen C2B 142W led-valaisin osoittautui sopivimmaksi vaihtoehdoksi. Valaisimet asennettiin huoltotasona toimivan mustan metalliverkon yläpuolelle. Verkon aiheuttama valohävikki huomioitiin suunnittelussa alenemakertoimella, kertoo Rexelin valaistussuunnittelija Arto Kohtamäki. – Toteutunut valaistustulos ylitti suunnitellun tason hyvällä marginaalilla. Pelialueelta mitattiin yli 1 500 luksin arvoja ja tv-kuvauksen kannalta tärkeät vertikaalitason luksit olivat nekin yli tuhat. Samalla kohteen laskennallinen energiansäästö on 54 prosenttia, Kohtamäki lisää. Ledisolin valaisin on suunniteltu ja valmistettu Suomessa ja sillä on kymmenen vuoden takuu. Kattoon asennettiin 112 valaisinta. – Olemme erittäin tyytyväisiä siitä, että valaistusmittauksissa u-arvot olivat 25 prosenttia yli sen mitä tarjouksessa luvattiin. Eli nyt katselemme urheilua 1 500 luksin ledeillä, Järvinen iloitsee.

Huimaava asennus onnistui
Kotkan kaupunki hoiti itse uusien valaisimien asennuksen. Kytkentätyötä ei tarvinnut tehdä, ainoastaan asennus. Valaisimien vaihto korkealla katossa verkkosuojan yläpuolella sujui mallikkaasti, vaikkakin korkea paikka hieman huimasi. – Kymmenen metrin korkeudessa verkon päällä kävely sujui melkoisen hyvin, joskin ihan kaikki eivät sinne uskaltaneet mennä. Valaisimien vaihto kävi loppujen lopuksi helposti, kun ne asennettiin kiinni Enstonetin pikaliittimillä, kertoo Kotkan kaupungin kunnossapitomestari Miikka Jokinen. – Tämä on oikein onnistunut kohde Ledisolin valaisimilla. Odotamme uusia tarjouskyselyjä Kotkan muiden liikuntahallien valaistussaneerauksista, kertoo Rexelin asiakkuuspäällikkö Sami Liukkonen.

Monitoiminen halli
Legendaarinen koripallotähti Larry Pounds toimii Karhuvuoren urheilutalon vahtimestarina. – Uusi valaistus on loistava. Pelaajat ovat kehuneet uutta kirkasta valaistusta ja nyt joka puolelta katsomoa näkee hyvin kentälle, Larry Pounds iloitsee. Steveco-areenaksi nimettyyn halliin mahtuu yhteensä 1 500 katsojaa. Se toimii korisliigassa pelaavan KTP-Basketin ja koripallon naisten SM-sarjassa pelaavien Peli-Karhujen kotikenttänä. Hallia käytetään lisäksi viereisen koulun ja päiväkotien liikuntatilana.
 

 

Teksti Pauliina Lunna
Kuvat Johannes Wiehn

 
Koripallolegenda, urheiluhallin
vahtimestari Larry Pounds iloitsee
uudesta loistavasta valaisusta.
 

 

 

 

 

 


Toteutuksessa käytettiin

Karhuvuoren urheilutaloon asennettiin
112 kappaletta led-valaisinta,
joissa on 1 500 luksin arvot.
Ledisolin C2B 142W led-valaisin
• kotelointiluokka IP 20
• ohjaus Dali
• värilämpötila 4000K
• väritoistoindeksi ra 80
• värilämpötilan tarkkuus 3SDCM

 

 


Sami Liukkonen, Miikka Jokinen ja
Kari-Matti Järvinen ihastelevat yhdessä
urheiluhallin uutta valaistusta.

 

 

 

 

 

MUUT UUTISET ›