Black Box näkee lopputuloksen etukäteen

Matalan toimistotilan katon sähkösaneeraustyöt helpottuivat huomattavasti, kun Rexelin Black Boxin 3D- mallinnuspalvelun avulla voitiin tarkastella valaisimien sijoittelua ja lopputulosta.

25.06.2019

Idyllisessä vanhan Porvoon miljöössä, Rihkamakadun kaksikerroksisessa liikekiinteistössä sijaitsevat Bilfingerin tyylikkäät toimistotilat. Vuosi sitten tapahtunut muutto ja sitä ennen tehty iso remontti entisiin Ylen käytössä olleisiin tiloihin on onnistunut. Entiset studiotilat ovat muuttuneet tyylikkäiksi funkistyylisiksi tiloiksi, joissa riittää valoa. Avokonttorissa yhdistyvät kulmahuoneiston useista ikkunoista tulviva luonnonvalo ja Rexelin suunnittelema yleisvalaistus.

Saneeraustyössä oli suuri apu vastikään lanseeratusta Black Box -konseptista. Palveluun kuuluvalla laserskannauksella helpotetaan ja digitoidaan kiinteistön suunnittelua. Black Boxilla on tärkeä rooli esimerkiksi valaistuksen suunnittelussa ja valaisimien valinnassa.

– Tila on matala ja valaistuksen tekeminen kompleksisiin kattorakenteisiin, ilman vanhoja sähkökuvia, meinasi käydä haastavaksi. Kohteesta ei ollut ajantasaisia suunnitelmadokumentteja, joten Black Box -mallinnuspalvelulla selvitettiin, miten valaisimet kannattaa ja voi sijoittaa niin, että valaistuksesta tulee toimiva. Black Boxin avulla pystytään myös laserskannaamaan tilat. Skannauksen avulla olemassa olevasta rakennuksesta saadaan mittatarkka malli, kertoo Rexelin valaistuksen kehityspäällikkö sekä Black Boxin ideoija Timo Mattila.

– Oli ilo huomata, miten Rexelin kehittämä Black Box todellakin toimii saneeraustiloissa. Tilojen mallintaminen helpotti ja nopeutti työnkulkua huomattavasti. Ilman mallinnusta olisimme joutuneet avaamaan vielä enemmän kattorakenteita, jotta olisimme tienneet, miten valaisimet asennetaan, kertoo Bilfingerin myyntijohtaja Ahti Komppa.

– Black Box -konseptilla vahvistetaan ja tuodaan lisäarvoa yhteistyöhön asiakkaan kanssa, tarkentaa Rexelin teollisuuden aluejohtaja Ari Tallgren.


Suunnittelusta valaisimien valintaan

– Halusimme avokonttoritilaamme valaistuksen, jota ei tarvitse muuttaa, jos vaihdamme työpisteiden paikkoja. Nyt yleisvalaistus on niin hyvä, että se valaisee koko toimitilan tasaisesti. Emme ole tarvinneet ollenkaan erillisiä työpistevalaisimia, kertoo Bilfingerin toimitusjohtaja Pekka Karppinen.

Matalan huonekorkeuden yleisin valaistusratkaisu on se, että valaisimet upotetaan kattoon.
– Bilfingerin toimistotilojen kattovalaisimeksi valittiin neliön muotoinen ZG-moduulivalaisin, jossa on alhaisen häikäisyn optiikka. Tässä tilassa se luo kattoikkunamaisen tunnelman. Black Boxin valaisinsivujen kautta avautuvat tarkat tiedot valaisimista, Tallgren tähdentää.

Näyttävä pikarin mallinen valaisin herättää huomion hallinnollisen siiven käytävässä. Se on suunniteltu tilan geometrian mukaan. Pystyvalaisin on yksityiskohta, joka huomataan ja havaitaan tilaan tultaessa. Se laajentaa kapeaa käytävätilaa ja laajentaa sen vaikutelmaa. Ihmisen on hyvä tehdä työtä ja olla, kun valaistus on laadukas ja tilassa on myös luonnonvaloa.

– Valo ei saa häikäistä, eikä siitä saa tulla varjoja. Lisäksi suunnittelussa on otettava huomioon näyttöpäätteet. Kehittyneet ledit ja niiden elinkaari, hyvä optiikka ja huoltovapaus takaavat varman toimivuuden. Valolla on myös suuri merkitys tuottavuuteen, Mattila lisää.

 

 

Black Boxia hyödynnettiin Bilfingerin konttorin valaistuksen suunnittelussa. Tasaisesta yleisvalosta nauttimassa Ahti Komppa, Ari Tallgren, Pekka Karppinen ja Timo Mattila.
Black Boxia hyödynnettiin Bilfingerin konttorin valaistuksen suunnittelussa.
Tasaisesta yleisvalosta nauttimassa Ahti Komppa, Ari Tallgren, Pekka Karppinen ja Timo Mattila.

 

Black Box on urakoitsijan valaistussuunnittelija

• Saneerauskohde mitataan laserskannauksella. 
Se on tehokkain tapa saada rakennus täydellisesti digitoitua.
• Laserskannaus tuottaa rakennuksesta mittatarkan mallin,
jota voidaan hyödyntää valaistuksen suunnittelussa:
oikeiden valaisimien valinnassa ja niiden määrän laskemisessa.
• Laserskannauksen avulla tuotetaan visuaalinen 3D-malli
rakennuksesta ja valaistuksesta. Asiakkaan on erittäin helppo
hahmottaa tilaan suunniteltu valaistus kolmiulotteisesta kuvasta.
Skannaus on hyvä tehdä heti projektin alkuvaiheessa.
• Laitekuvaus on nopeaa ja hyödyntää koko ketjua aikataulullisesti
ja taloudellisesti.  Näin vältytään muun muassa turhilta purkutöiltä.
• Black Box on edistyksellinen valaistuspalvelu, jota ei muilla ole.

 

BILFINGER

• prosessiteollisuuden johtava palveluntarjoaja
• teollisuuden kunnossapito ja projektit, lisäksi muun muassa
seisokkipalvelut ja saattolämmitysasennukset
• Life saving -turvallisuusmääräykset ohjaavat toimintaa
• noin 40 000 työntekijää Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa,
Suomessa 450 työntekijää ja 14 toimipaikkaa
• liikevaihto 4 miljardia, Suomessa 50 miljoonaa


 

Teksti Pauliina Lunna
Kuva Antti Verkasalo
Rexelin asiakaslehti InMotion 2/2019 Lue koko InMotion 2/2019  ›      

MUUT UUTISET ›