Valaistuksen EcoDesign-asetuksen uusin luonnos ei vaadi valonlähteen vaihdettavuutta

Suomen Valoteknillinen Seura uutisoi verkkosivuillaan EcoDesign- eli Ekosuunnitteludirektiivin vaatimuksen uudistamisesta valaistustuotteiden osalta.

13.12.2018

Suomen Valoteknillinen Seura uutisoi verkkosivuillaan EcoDesign- eli Ekosuunnitteludirektiivin vaatimuksen uudistamisesta valaistustuotteiden osalta.

 

Suomen Valoteknillinen Seura uutisoi verkkosivuillaan EcoDesign- eli Ekosuunnitteludirektiivin vaatimuksen uudistamisesta valaistustuotteiden osalta. Uutinen kertoo säädösten uudistuksista tehdyn luonnoksia, joista on ollut valonlähteiden vaihdettavuuden osalta liikkeellä virheellistä tietoa julkisuudessa. Säädöstentekoprosessi on vielä kesken, mutta seura on listannut tietoa tämän hetken luonnosvaiheesta koskien vuonna 2021 mahdollisesti voimaantulevia muutoksia. EcoDesign- puitedirektiivin perusteella laaditaan eri tuoteryhmille asetukset, jotka sisältävät vaatimukset myös valaistustuotteille sekä niiden voimaantulon aikataulun.

Uusimmassa asetuksen luonnoksessa ei vaadita, että valaisimissa tulisi olla vaihdettavat valonlähteet. Valmistajan tulee ainoastaan merkitä kuluttajatuotteeseen, jos valonlähde on tarkoitettu kuluttajan vaihdettavaksi. Jos tuotetta ei myydä suoraan kuluttajille riittää, että tieto on saatavilla netissä. Markkinavalvonnan tarpeisiin valonlähteen ja liitäntälaitteen tulee olla irrotettavissa niin, ettei itse valonlähde tai liitäntälaite vaurioidu, mutta tämän jälkeen valaisimen ei enää tarvitse olla koottavissa tai saatettavissa toimintakuntoon. Samoin valmistajan on pyydettäessä toimitettava ohjeet, miten valaisin puretaan elinkaarensa lopussa.

Energiatehokkain ja kokonaiskustannuksiltaan edullisin valaistusratkaisu saadaan usein käyttämällä hyvin suunniteltua valaistuksenohjausta ja ledivalaisimia, joiden valonlähteet on integroitu osaksi valaisinta niin, ettei kuluttajan tarvitse niitä vaihtaa. Direktiiviluonnos ei millään tavalla rajoita näiden tuotteiden markkinoille tuloa, vaan päinvastoin kiristyvien energiatehokkuusvaatimusten vuoksi kannustaa parhaiden tuotteiden valintaan.

Koko artikkeli on luettavissa osoitteessa:
 https://valosto.com/ajankohtaista/uusin-luonnos-valaistuksen-ecodesign-asetuksesta-ei-vaadi-valonlahteen-vaihdettavuutta/

 

MUUT UUTISET ›