Parkkihallista loihdittiin valaistuksella uskomattoman hieno

Jätkäsaaressa sijaitseva Rokkiparkki on näkemisen arvoinen. Parkkihallin upean valaistuksen lisäksi värit, muodot ja tarkkaan harkitut yksityiskohdat tekevät siitä ainutlaatuisen.

29.11.2018

Jätkäsaaressa sijaitseva Rokkiparkki on näkemisen arvoinen. Parkkihallin upean valaistuksen lisäksi värit, muodot ja tarkkaan harkitut yksityiskohdat tekevät siitä ainutlaatuisen.

 

Helsingin Jätkäsaaren Välimerenkadulla sijaitsee uuden maanalaisen parkkiluolan ja Helsingin kaupungin rakentamispalvelun eli Staran varikkotilojen sisäänkäynti. Rokkiparkiksi nimettyyn halliin on louhittu iso luolasto, johon mahtuu peräti 930 autoa. Tarvittaessa tilat toimivat osittain väestönsuojana. Parkkihalli on tehty Jätkäsaaren asukkaiden sekä Staran käyttöön.

Harvoin on parkkihallin suunnitteluun ja taiteelliseen toteutukseen uhrattu näin paljon ajatusta. Hallin loisteliaat värit hohtavat erityisen upeasti, koska väriseiniin on suunnattu useita harkiten valittuja efektivalaisimia. Rexel on toimittanut parkkihalliin muun muassa efekti- ja porrasyhteyksien opastusvalaisimet, sähköautojen latauspisteet, 15 kilometriä Elwian kaapelihyllyjä sekä yli sata kilometriä erilaisia kaapeleita.

Valoilla ohjataan liikkumaan
Valaistuksen merkitys on nostettu suureen rooliin Rokkiparkin suunnittelussa. Joulukuussa 2016 valmistuneessa parkkihallissa on ilo liikkua, koska valoilla korostetut selkeät ja tyylikkäät opasteet ja värit poikkeavat tavallisesta autoparkkihallista.
– Suunnittelimme jo heti alkuvaiheessa Rexelin kanssa tarkkaan valaisimet sekä työvaiheet ja teimme koevalaisutilaisuuden. Maan alla olevassa todella isossa tilassa, jossa on pitkät välimatkat, täytyy ottaa hyvin huomioon muun muassa se, miten ohjaussignaalit kulkevat, minkälaiset valaisimien heijastinkulmat ovat, mitä valon värisävyjä käytetään ja mitä valaisintyyppejä valitaan, kertoo parkkihallin sähköurakoitsijana toiminut Sähköarina Oy:n projektipäällikkö Pasi Saarelainen.

Erikoisvalaisimeksi valittiin Sun Effects Oy:n maahantuoma ja Traxonin valmistama wall washer eli seinäpesurivalaisin Traxon XB, joka on dmx-ohjattu led-valaisin. Se sisältää kaikki mahdolliset sateenkaaren värit ja jokainen valaisin on ohjelmoitavissa erikseen. Efektivalaisimien tarkoituksena on ohjata autoilijoita liikkumaan oikein sekä valaistuksen avulla löytämään kulkutiet ja sisäänkäynnit. Lisäksi valaisimilla saadaan parkkihalliin valitut herkulliset värit, kuten kuninkaallinen violetti, näyttämään entistäkin paremmalta, kun tarkoin ohjelmoitu valaistus vahvistaa seinän värisävyjä.

Väriloistoa myös uloskäynneillä
Isosta parkkihallista lähtee useita uloskäyntejä eri kortteleihin. Uloskäynnit ovat saaneet nimekseen muun muassa Mediterrano, Livorno ja Victoria. Nimien lisäksi niillä on omat tunnusvärinsä. Rexel on toimittanut jokaiseen uloskäyntiin Sähkö-Lahti Oy:n räätälityönä tekemät porrasyhteyden opastusvalaisimet. Tyylikkäänä yksityiskohtana on opastuskyltteihin otettu persoonallinen loading dock -fontti, joka on valittu Jätkänsaaren alueen graafiseen ilmeeseen.
– Tämä kohde on ollut meille mielenkiintoinen ja osin haastavakin. Iso alue ja valaistus ikkunattomaan tilaan asettavat tiettyjä vaatimuksia.

Lopputulos on upea ja valaistuksella saatiin näyttävyyttä aikaan, varsinkin sisääntulon jälkeinen kiertoliittymä onnistui valaistuksen osalta yli odotusten, kertoo Rexelin valaistuksen projektimyyjä Petri Peltola.
Parkkihallin kiertoliittymän jättimäistä männynkaarnaa esittävän keskusympyrän valkeat rapatut ”aaltoilevat” seinät näyttävät taiteellisilta. Ne on valaistu alhaalta päin Traxon XP -seinäpesureilla. Kiertoliittymän vieressä olevaan liittymävaraukseen jätettiin nerokkaasti maahan soraa ja isoja kiviä ja taustalla oleva kallioseinä valaistiin pitkänlaisella Traxon Nano Liner Allegro XB -valaisimella, joka nostaa valon korkealle seinään. Liittymävaraus valaistuksineen on todella näyttävä yksityiskohta.

Sähköautoillekin runsaasti paikkoja
Rokkiparkkiin on rakennettu myös 80 sähköautopaikkaa, joihin on asennettu sähköautoille Garon hidaslatausasemat. Latauspisteiden lisäksi Rexel on toimittanut huimat 15 kilometriä Elwian kaapelihyllyjä, jotka on asennettu kulkemaan pitkin parkkihallin kattoa. Erilaisia kaapeleita on toimitettu yli sata kilometriä ja lisäksi toimitukseen kuului pienempi määrä valokuitukaapelia. – Saimme kohteeseen valokuitukaapelia, joka on nopea ja käyttövarma, varsinkin pitkillä matkoilla, kertoo Rexelin kiinteistötekniikan- ja teollisuusmyynnin aluepäällikkö Marko Tykkyläinen.


Vaikeista olosuhteista selvittiin
41 300 bruttoneliön kokoisen parkkihallin rakentaminen ja sähkötyöt ovat olleet haastavia. – Työskentely isossa tilassa maan alla on haastavaa. Aluksi oli suuri valmiiksi louhittu ja ruiskubetonoitu tila, joka oli täynnä sepeliä ja mursketta. Logistisesti oli erittäin vaikeaa, kun välillä tuotteet tuli hakea maan päältä ja liikkuminen sepelin ja isojen työkoneiden seassa oli hankalaa.
Ilmanvaihto maanrakennusvaiheessa oli heikko ja pakokaasua riitti. Työmaavalaistuksessa työskentely vaatii erityistä tarkkuutta ja lisäksi ongelmia tuotti se, että työmaan alussa puhelimet eivät luolassa toimineet ennen kuin työmaan väliaikainen puhelinverkko valmistui. Näistä kaikista haasteista olemme selvinneet ja parkkihalli ja sen sähkötyöt on saatu valmiiksi. Tämän ison projektin yhteistyökuvio Rexelin kanssa on toiminut erittäin hyvin, kuten aikaisemmissakin yhteisissä kohteissamme, toteaa Pasi Saarelainen tyytyväisenä.
 

Toteutuksessa käytettiin
Rokkiparkkiin asennettiin erikoisvalaisimiksi Traxonin valmistama
wall washer eli seinäpesurivalaisin.
Traxon XB, dmx-ohjattu led-valaisin
• teho 36W
• lumen määrä 1340
• valontulokulma 30 astetta
• teho per lumen 26W/lumen
• kotelointiluokka IP 66
• värilämpötila 4000K

Traxonin seinäpesurivalaisin on dmx-ohjattu led-valaisin, joka sisältää kaikki mahdolliset sateenkaaren värit ja jokainen valaisin on ohjelmoitavissa erikseen.
 

 

 

Teksti Pauliina Lunna
Kuvat Jari Härkönen

MUUT UUTISET ›